Archive for the ‘Dessert’ Category

Surmelkslapper

Sunday, January 22nd, 2006
Surmelkslapper

2 egg
2 ss sukker
40 g smeltet smør
1,5 dl kefirmelk
1/2 ts natron
3/4 dl hvetemel
1 sp lettkokte havregryn

Den enkle metoden:
Smelt smøret. Pisk sammen alle ingrediensene. Stek i stekepanne.

Den litt mer avanserte metoden som gir luftigere lapper:
Pisk eggehvitene stive først. Da hjelper det å ha bittelitt salt i eggehvitene før du begynner å piske.

Pisk så sammen eggeplommer og sukker. Ha i surmelken, melet og natron. Til slutt har du i det smeltede smøret.

Like før du steker vender du i de stivpiskede eggehvitene.

Lappene blir ekstra gode dersom du bytter ut hele eller deler av sukkeret med hjemmelaget vaniljesukker. Noe du lager enkelt ved å kjøre 4 – 6 gode bourbonvaniljestenger med ca 1 kg sukker i en kjøkkenmaskin til både sukkeret og vaniljestengene er ganske pulveriserte. Sil og ha i en boks. Dette vaniljesukkeret har en nydelig fylde og ekte vaniljesmak. Du må likevel bruke en vesentlig større mengde enn når du bruker syntetisk vaniljesukker. Du kan enkelt og greit bytte ut deler av det vanlige sukkeret i en oppskrift med dette vaniljesukkeret.

Ripsfromasj

Monday, November 28th, 2005

Ripsfromasj

En nydelig og frisk fromasj.

4 egg
1 1/2 dl sukker
4 dl kremfløte
8 plater gelatin
5 dl rips (ca. 3-4 dl etter at de er rørt)

Bløt gelatinen i kaldt vann i ca. 10 minutter. Rist vannet av platene og løs dem opp en etter en i 1/2 dl. kokende vann.

Pisk eggedosis av egg og sukker.

Pisk fløten til krem. Fløten må være kald og krem pisker man alltid for hånd for å få den skikkelig luftig og fin.

Rør sammen ripsene eller kjør dem raskt med en stavmikser.

Rør sammen eggedosis, fløte og bær forsiktig med en slikkepott. I kokebøker pleier de vel her å si “fold sammen eggedosis og krem”. Når ting har begynt å blande seg heller du gelatinblandingen som nå bør holde ca. romtemperatur i en tynn stråle over i eggedosis/krem/bær-blandingen mens du fortsetter å røre forsiktig.

Poenget med denne forsiktige røringen er at man ikke skal slå luften ut av krem og eggedosis.

Når du føler at det hele er blandet godt setter du fromasjen i kjøleskap et par timer.

Tips:
Du kan presse de rørte ripsene gjennom en sil dersom du vil ha en fromasj uten frø fra bærene.

Konfektsjokolade

Saturday, April 30th, 2005

160 g sjokolade (50 – 70 % kakaoinnhold)
50 g smør
2 ss honning


Ha ingrediensene i en gryte og smelt forsiktig. Det beste er å bruke vannbad. Sjokoladen kan bli ødelagt ved for høy temperatur.

I smeltet form er denne blandingen en herlig saus til for eksempel is.

Ha sjokoladen i former og sett i kjøleskap. Skjær opp i passende biter eller bruk små former for å lage nydelige konfekter.

Honningen kan eventuelt byttes ut med hjemmelaget vaniljesukker. Sukkeret løser seg ikke opp i denne blandingen, så du vil få en effekt som kan minne om knasende krokan i sjokoladen.

Neo-impresjonistisk molekylærgastronomisk sjokolademousse

Saturday, November 20th, 2004

Andreas Viestad i Dagbladet har vært så elskverdig at han har klart å hale noen oppskrifter ut av den eksentriske fysikkprofessor Hervé This. Pierre Gagnaire er mesterkokken som setter Hervé This sine idéer ut i live i sin trestjerners restaurant i Paris. Jeg er så heldig at jeg har spist hos Pierre Gagnaire og måtte gjentatte ganger under dette måltidet bryte ut setninger som “hvordan er det mulig å få så mye agurksmak ut av en agurk?”, “hvordan er det mulig å få så mye markjordbær ut av et markjordbær?”. Pierre Gagnaire gjør med smak det som Jesus gjorde med kvantitet da han mettet en haug med mennesker med litt fisk og noe brød. Pierre Gagnaire kan gjøre ting med for eksempel et markjordbær som gjør at det føles som om du bader i verdens største eng av perfekte og solmodne bær…

Denne oppskriften bygger på en oppskrift som Andreas Viestad viste i Dagbladet for noen år siden. Etter en del prøving og feiling har jeg komet frem til at denne sjokolademoussen blir klart best dersom den piskes opp like før den skal serveres.

Ingredienser til ca. 6 personer:
200 gram sjokolade
50 gram smør
0,5 dl espresso
2,5 dl matfløte
frø fra en halv vaniljestang
eventuelt litt revet tonkabønne

Man kan bruke vann i stedet for fløte, men jeg foretrekker å bruke fløte fordi jeg benytter en nydelig belgisk sjokolade med 70% kakaoinnhold. Da er det godt å runde den litt med fløte.


Callebaut, belgisk sjokolade med 70% kakaoinnhold.

Enda en variasjon som jeg nå har testet er å bruke kokosmelk som væske. Det gir et nydelig hint av kokos i sjokolademoussen. Mange forveksler kokosmelk med kokosvann, som er det vannet som er inne i kokosnøtten. Kokosvann hadde sikkert også fungert i denne oppskriften, men jeg bruker kokosmelk fra boks. Dette er en litt tykk, hvit væske som er et uttrekk fra selve kokosmassen. Du får den på boks i innvandrerbutikker. Den finnes med forskjellige mengder fett. Ofte kalles den feteste for “coconut cream” og den litt magrere for “coconut milk”.

Ha sjokolade, smør og vaniljefrøene i en metallbolle og smelt det hele over et varmt vannbad. Når massen er jevn og flytende flytter du over til et kaldt vannbad og pisker ernergisk mens du sper ut med fløteblandingen og sørger for at det hele kjøler seg ned i det kalde vannbadet mens du pisker. Slutt å piske når konsistensen føles riktig i forhold til en passe stiv mousse. Går det helt galt kan du sette tilbake over varmt vannbad, smelte blandingen opp og begynne på nytt.

Innkjøpstips:
Fantastisk god belgisk sjokolade til bruk i mat får du hos:
Pals Fabrikkutsalg
Rosenborggt. 19
Inng. Pilestredet 75D
Oslo
Tlf. 22 46 86 73 – Fax 22 60 35 76
De har åpent til 1530 på hverdager.

Ellers så selger Gutta på Haugen (ved St. Hanshaugen i Oslo) sjokolade fra sjefsleverandøren Valhrona.

Vinforslag:
3091101 Mas Amiel Vintage
Mas Amiel Kr. 199.90 Fullsort