Herlig frisk thaigryte


Først, skaff deg en skarp kniv. Du vet ikke hva en skarp kniv er før du har prøvd en riktig slipt Masahiro.

De spesielle thairåvarene i denne oppskriften får du tak i på velassorterte innvandrerbutikker. For eksempel er en liten butikk som heter Viet Thai Mat ved siden av Oslo City ganske genial. For de som er redde for å ferdes på østkanten så kan jeg berolige dere med at SmartClub har et meget bra utvalg råvarer til thaimat!

Du trenger følgende:
3 sjalottløk
4 fedd hvitløk
3 cm Galangal (i familie med ingefær, men friskere og litt mer søtlig på smak)
En håndfull frisk thaibasilikum
En håndfull frisk koriander
4 kaffir limeblader

2 gulrøtter
1 paprika
1 tomat
1-3 piripiri chili
400 g kjøtt (for eksempel ytrefilet av storfe)

En stilk sitrongress

1/2 dl tørr sherry, vermut eller hvitvin

2 sp soyasaus
2 sp fiskesaus (Nam Pla)
Saften av en lime eller en halv sitron

Litt palmesukker eller brunt sukker.

Forslag til drikke:
Vin til denne retten er vanskelig på grunn av styrken fra chilien og alle de komplekse smakene fra urtene. Dersom du har mye chili i retten vil kanskje en kraftig, litt avkjølt øl være det beste. For de som har vært i Thailand lengter man jo selvfølgelig etter en Shinga. Har du laget retten med litt lite chili kan kanskje sitrussmakene i retten gi følgende vin rettferdighet:

4598301 Greco di Tufo Loggia della Serra
Terredora, 2003 Kr. 164.00 Bestillingsutvalg

Ellers kan sansynligvis en te av frisk mynte passe bra til.


Finhakket hvitløk og galangal


Finhakkede urter og oppskåret sitrongress

Skjær kjøttet i tynne strimler. Stek kjøttet raskt i olje i en varm panne og legg til side

Stek finhakket hvitløk, sjalottløk og galangal i en blanding av sesamolje og olivenolje. Del sitrongresset i biter på ca. 2 cm og ha dem i gryten. Ha i finstrimlet gulrot, paprika og chili. Ha i en finhakket tomat. Fres videre.


De små piripirichiliene som brukes i Thailand er svært sterke. Finhakker du en med frø og det hele kan det hende at det holder med bare en stk. i denne retten. Da blir den ikke veldig sterk. Personlig ville jeg foretrukket 2-3.

Ha i fiskesaus og 1/2 dl tørr sherry, vermut eller hvitvin mens det fremdeles er varmt. La koke inn en liten stund. Fiskesausen lukter ikke spesielt godt akkurat når du har den i, men gir en nydelig og balansert smak i den ferdige retten.

Ha i soyasaus og sitrussaft og strø over ca. en ts palmesukker eller brunt sukker.

La koke en liten stund. Ha i kjøttet, urtene og limebladene. Fres opp slik at det blir varmt. Retten skal være litt fuktig og inneholde litt saus. Har den blitt for tørr kan du smake til med mer soyasaus, sitrussaft eller bare litt vann. Jeg anbefaler ikke å ha i mer fiskesaus eller alkoholholdig væske så sent i prosessen. Fiskesausen får ikke tid til å runde seg av og blande seg med de andre smakene, alkoholholdig væske vil ikke få tid til å koke inn. Serveres med ris. Pynt med litt av urtene på toppen.

NB! Bitene med sitrongress tas ut før servering.

2 Responses to “Herlig frisk thaigryte”

  1. Heheheh says:

    Smart Club er vel så mye østkant som Oslo City…faktisk mer

  2. Eirik says:

    Du har et poeng. Men det er mulig at de som er redde for de fantastiske butikkene på Tøyen kan sette foten på SmartClub Slependen…? 🙂

Leave a Reply